KORETs historikk

September 2008: KORETS spede begynnelse. Under navnet «Kor-alternativet» møtes 17 personer i en trang kinosal på kunsterkollektivet Moloch! på Grünerløkka. Händels Messias blir korets første låt på repertoaret.

Desember 2008: Soon Tain Audio og Bolibompa Records’ Julefestival 2008 og Kor-alternativets (senere KORET) debut! Inviteres til å synge sanger på festivalens julemarked i bakgården til konsertscenen Revolver i Oslo.

Desember 2008: Beboere og brukere av Moloch! inviteres til julekonsert og julebord med Kor-alternativet.

Mars 2009: Lucy Swann – Parkteatrets Konsertserie Sunday Digestive. KORET inviteres til å kore på låta ”Turn it off”, der KORET står spredt blant publikum og overrasker alle med flerstemt koring!

Mai 2009: Kulturuke Hausmania. KORET holder vårkonsert på Hausmania og er en del av Kulturuka.

Juni 2009: KORET synger på korscena, St. Hanshaugen på Musikkfest Oslo (Musikkens dag).

Sunday Digestive plakat
KORET på Parkteateret.

August 2009: Parkteatrets Konsertserie – Sunday Digestive. KORET inviteres til å holde konsert august 2009.

Desember 2009: KORET inviteres til å synge julen inn på Mini-Øyas Julekanonshow på TILT. Sammen med DJ Monsterquakz med gjeste-DJ Erlend 5 1/2 år og Bare Egil Band synger KORET på selveste Luciadagen.

Desember 2009: KORET varmer opp for My Little Pony og Little Hands of Asphalts julekonsert på Parkteateret. KORET synger et eget sett med julesanger for et fullsatt Parkteater og korer på bandenes låter i andre sett.

Mars 2010: KORET er med på «Die schönsten Grand Prix Hits aller Zeiten» på tyske NDR. Oppdrag gjennom Filmhuset AS for det tyske TV-selskapet NDR om Melodi Grandprixs historie. KORET og mannskoret VOM er med på TV-innspilling, reproduksjon av låtene Djengihis Khan og Fairytale.

1. mai 2010: KORET holder en ambulerende opptreden, der målet vårt er bringe sang og glede til mørke avkroker. Ferden startet på Rudolf Nilsens plass, videre til Tøyen Senter, i T-banen, under Vaterlandsbrua og på Plata ved Oslo S.

Juni 2010: KORET holder egen vårkonsert i Grønland menighetshus. Vi har loddsalg til inntekt for Fattighusets kor «Fattigkoret», et samarbeidsprosjekt mellom KORET og Fattighuset. En av våre medlemmer, Jorunn Ingelin Solberg, følger prosessen og lager reportasje til Lørdagsrevyen  på NRK.

IMG_2147
Øvelse med Fattigkoret

Desember 2010: Julekonsert i Grønland Menighetshus. KORET fremfører fem satser fra Mozarts Requiem og synger julesanger sammen med Fattigkoret.

Februar 2011: By:Alarm (senere Jovialbiennalen). KORET stuntsynger G. F. Händels Halleluja på Sound of Mu.

Mai 2011: «Værestedet» er et samarbeidsprosjekt mellom bydel St.Hanshaugen og Trefoldghetskirken. Bodstedsløse og rusmisbrukere kommer hver lørdagsammen, i en åpen kirke, for å dele måltid og samtaler. KORET synger under andakten.

korplen
KORET utenfor Trefoldighetskirken.

Mai/juni 2011: «Mange synger for få»: KORET synger kveldssanger i utvalgte bakgårder på Tøyen.

cropped-IMG_4746.jpg
KORET i en bakgård på Tøyen

Juni 2011: «Park og Piknik»: KORET arrangerer parksang og piknik i Torshovparken. Her samarbeider vi med Torshov Transitmottak, lager mat sammen, griller sammen, spiser sammen og KORET synger i paviljongen.

«Park og pikink» i Torshovparken

korkonsertplakatAugust 2011: Körkonsert med PRO-kören og KORET. KORET har seminar i Fredros Bygdegård i Sverige og holder formiddagskonsert sammen med PRO-koren som er et lokalt pensjonistkor.

Desember 2011: «Koret synger og det er jul – igjen»: KORET holder sin julekonsert i Tøyen kirke med utlodning av Koret.

April 2012: Flashmobstunt på Ikea: KORET synger Revolusjonens Røst i forbindelse med Sangløftets konkurranse. Se video:

Juni 2012: «Apokalyptisk Aften»: KORET feat. POWPOW og solist Andreas Kjerkol Elvenes gjør Carmina Burana i den magiske kjellern på Økernsenteret.

apokalyptisk aften
Generalprøve før Apokalyptisk aften

Desember 2012: «Koret synger og det er jul – igjen»: KORET holder sin julekonsert i Tøyen kirke med utlodning av Koret.

Januar 2013: Terje Olsen, aka Todd Terje, inviterer KORET til å kore på hans remix av Franz Ferdinands «Evil Eye«. 

Juni 2013: «UteRom«: KORET synger med et knippe av Oslos tilreisende gatemusikanter på plassen bak Deichmanske bibliotek.

Konsert under paviljongen ved Deichmanske Bibliotek
Konsert under paviljongen ved Deichmanske Bibliotek

April 2013: KORET er med på releasekonserten til Budding Rose på Victoria Jazzscene.

KORET synger med Line Horntvets band Budding Rose.
KORET synger med Line Horntvets band Budding Rose.

Oktober 2013: KORET samarbeider med kunster Leah Porsager og fremfører «Aria» av Cage på hennes utstilling «Food for the Moon» på Henie Onstad Kunstsenter.

Koret fremfører Cage på Leah Porsagers utstilling "Food for the Moon" på Henie Onstad Kunstsenter
Koret fremfører Cage på Leah Porsagers utstilling «Food for the Moon» på Henie Onstad Kunstsenter

Desember 2013: «KORET synger, og det er jul 2013» i Tøyen kirke. KORET synger julesanger og arrangerer tombola med KORET som hovedpremie.

koret synger
Transmatisk aften på rampa i Middelalderparken.

Juni 2014: «Transmatisk Aften«: Koret fremfører sin egen sammensatte Messe med verk fra 1300-tallet fram til i dag. Det hele foregår på en rampe i Middelalderparken. Erik Johannessen komponerer overgangene og er musikalsk leder for blåserekka.

Desember 2014: «REQUIEM REVISITED«: KORET fyller Tøyen kirke til randen og fremfører Mozarts Requiem med strykekvartetten 4NOIA og saksofonsolist Kristoffer Alberts.

Juni 2015: KORET legger lista høyt og synger Tallis, Poulenc, Bach og Tavener i Vålerenga kirke i konseptet «KOR & ORGEL«. Domkantor Marcus Berg spiller himmelsk kirkeorgel, både med og uten KORET.

Eden Oslo publikumOktober 2015: KORET urfremfører bestillingsverket «Lilith» skrevet av Aina Villanger og komponert av Hanne Hukkelberg. Det fremføres i middelalderparken, og er en del av den rituelle performancen «Eden, Oslo» med Itonje Søimer Guttormsen som kunsterisk leder.

image
Fullstappet Grønland kirke.

Desember 2015: Dette året holdes den årlige julekonserten i Grønland kirke. Som vanlig strekker KORET seg langt over evne og synger satser fra Juleoratoriet (Bach), samt Poulenc, Händel og Sandström. Kristoffer Myre Eng spiller kirkeorgel, Tormod Åsgård på trompet og Gunhild Hjermundrud på pauker.

APRIL 2016: KORET synger for de bostedsløse på Værestedet i Trefoldighetskirken.

IMG_0755
Kor og Asyl i Marmorsalen på Sentralen.

JUNI 2016: KORET holder konserten KOR&ASYL i Marmorsalen på Sentralen.  På repertoaret står Brahms, Beethoven, Hindemith, Duruflé og Nørgård, tonesatt av et orkester med blåsere, darbouka-tromme, ney-fløyte og tangenter med Erik Johannessen som orkesterleder. Musikkarrangementet er inspirert av tradisjonene i Midtøsten. I tillegg vises et videoverk av og med unge flyktninger på Teisen transittmottak, som har dokumentert sin ventende hverdag.    

DESEMBER 2016: KORETS julekonsert holdes i vakre Vålerenga kirke, hvor vi fremfører deler av Bachs juleoratorium og andre juleklassikere. Med oss har vi Tormod Åsgård på trompet, Petter Amundsen på piano og Gunhild Hjermundrud på pauker. Selvfølgelig har vi også bugnende kakefat og Tombola, med KORET som hovedpremie.

Julekonsert i Vålerenga kirke

MAI 2017: Vinneren av julens Tombola er Malin Guttormsen som får hagen fyllt av korister på sin 40-års dag. Vi synger slagere som Come Again, O Fortuna og Du Skal Plante Et Træ.

KORET er levende Tombolapremie.

JUNI 2017: Vi gjentar suksessen for fem år siden, og holder tidenes feteste konsert; PostApokalytptisk Aften hvor vi fremfører Carmina Burana med Pow Pow som orkester og Andreas Elvenes som solist. Konserten holdes i Kultukirken Jakob til vill jubel fra publikum. Dette er Ingebjør Westaards siste konsert som KORETs dirigent, og hun takkes høytidelig av denne kvelden.

Postapokalyptisk aften i Kulturkirken Jacob

Julekonsert i Vålerenga kirke, 2017.

DESEMBER 2017: KORET synger julen inn i Vålerenga kirke med verker av Grieg, Dyrud, Sweelinck, Nystedt og selvfølgelig med et godt knippe julesanger.  Jon Harthug dirigerer, og organist Kristoffer Myre Eng akkompagnerer og spiller verker av Bach og Sandvold. Julestemninga er komplett etter tombola og allsang med Deilig er jorden!

Jon Harthug dirigerer KORETs VAKE i Kulturkirken Jacob, juni 2018.

JUNI 2018: KORET inviterer publikum til en pause fra verdens fastlåste konflikter til KORETS VAKE i Jakob-kirken. Kirken er innredet med tepper og puter, og et velduftende vaskerituale, brødbryting og brygg skaper et felleskap mellom alle som er tilstede. Koret fremfører hovedverket Miserere av MacMillan, samt Hildegaard von Bingens verk O Virtus Sapientiae, Tristis est anima mea (Venosa), Timor et Tremor (Poulenc)
og avslutter det hele med «Vi skal ikkje sova burt sumarnatta» (Lygre/Tveitt/Eriksson). Musikken som binder det hele sammen er  av Natali Garner Abrahamsen og Johan Lindvall. Dirigent: Jon Harthug.

Koret deler ut vaskekluter og brød ved Korets Vake.

DESEMBER 2018: KORET feirer sitt 10 års-jubileum med å synge Händels Messias for en fullsatt Vålerenga kirke. Siden Halleluja-satsen fra dette verket var det første koret noensinne sang, ble alle tidligere medlemmer invitert med å nettopp denne satsen. Det hele rundes av med julesanger, tombola og allsang på «Deilig er jorden». Musikere: Amanda Håøy Horn og Bogumila Nystedt, fiolin, Damon Taheri, bratsj, Marek Bienkunski, cello, Miguel Espinoza Chavez, orgel, Gunhild Hjermundrud på pauker og solo ved Mari Seilskjær.

Korets 10-årsjubileumskonsert med Händels Messias i Vålerenga kirke, desember 2018.

JUNI 2019: KORET feirer det grønne og dedikerer årets sommerkonsert «NYVÅR» til de nye kreftene, det nye håpet og den nye vitaliteten våren bringer. Oslo er miljøhovedstad i 2019 og konserten holdes i den ærverdige storsalen i Deichmanske bibliotek. Publikum får urtete og forundringspakke ved inngangen, og koret fremfører verker av Rachmaninoff, Allegri, Sandström/Märak, Uusberg, Grieg og Hjermundrud.

Fra “KORETS NYVÅR” på gamle Deichmanske Bibliotek, 2019. Dirigent Jon Harthug foran.

DESEMBER 2019: KORET gir tilbake til Bruket og synger julen inn med gratis husleiekonsert den første tirsdagen i desember. De 19 personene i publikum får en forsmak på Faurés Requiem og et knippe julesanger. Det hele avsluttes selvfølgelig også her med «Deilig er jorden».

Korpils på «Bruket».

DESEMBER 2019: Vålerenga fylles til randen av julestemte publikummere og korister i sesongens julekonsert. Dette bli korets lengste konsert til nå, med Faurés Requiem i første sett, og et godt knippe julesanger i andre set. I pausen er det kafé og tombola, og hovedpremien er en konsert med KORET.
I de musikalske rekker har vi flere av KORETs medlemmer; Emil Huckle-Kleve (fiolin), Kari Nøst Hegseth (horn) Audun Reithaug (kontrabass), i tillegg har vi med oss Damon Taheri og Anders Maurette (bratsj), Erlend Habbestad og Marek Bieńkuński (cello), Trude Eick (horn) og (Marcus Berg, orgel).

Dirigent Jon, musikerne og KORET øver og forbereder julekonserten i Vålerenga kirke, 2019.

JUNI 2020: KORET holder huseiekonsert midt i koronatid, og billettinntektene går til Bruket, som sliter med å få endene til å møtes. Som kor er vi unntatt fra avstandsreglene og står tett i tett og synger. Publikum sitter med en meters avstand og tårene triller over det nokså lettbeinte repertoaret, blant annet «Uti vår hage» og «Vi skal ikkje sova burt Sumarnatta» til de mer uvanlige «Ein Hennlein Weiss» og «Rytteren».

Jon briljerer som dirigent under de strengeste korona-restriksjoner.

SEPTEMBER 2020: KORET er med på bestilingsverket «Hydra» på Parkteateret. Produsent og komponist Erlend Mokkelbost er kurator, og verket er en del av Pekula-konseptet, hvor musikere og musikk er en overraskelse for publikum.

Jorunn og Kari er klare for konsert.

DESEMBER 2020: Julekonserten får en brå avlysning når hele samfunnet legges ned på grunn av pandemien. I stedet spiller KORET inn en julehilsen.

JUNI 2021: KORET holder sommerkonsert på SALT for et knippe publikummere. Nok en gang er det strenge koronarestriksjoner og et lettøvd repertoar. Musikken er fra Nordmøre, Georgia, Estland, middelalderens England, søttenhundretallets Sverige og det revolusjonære tjuetalls-Norge. I tillegg drar koret på med en liten passasje fra Mariavesper, som de har øvd på siden høsten året før.

KORET synger på SALT under koronarestrisksjoner.

DESEMBER 2021: Oslo Badstueforening inviterer KORET til å synge julesanger på åpningen DNT-gapahuken. KORET får en slant i kassa og gratis badstue for de oppmøtte koristene.

KORET åpner badstua i minusgrader.

DESEMBER 2021: KORET gjennomfører på hengende håret årets julekonsert i Vålerenga kirke, før hele samfunnet stenger ned igjen. KORET synger Mariavesper av Monteverdi akkompagnert av sju profesjonelle musikere. Selvsagt avsluttes konserten med julerepertoar, og til slutt «Deilig er jorden!»

Julekonsert i Vålerenga kirke 2021. Publikum sitter med god avstand på kirkebenkene, og får med seg julekonserten, før alt stenger ned.
Julekonsert i Vålerenga kirke 2021. Publikum sitter med god avstand på kirkebenkene, og får med seg julekonserten, før alt stenger ned.

JUNI 2022: KORET holder vårkonsert i den nyoppussede storsalen i Frogner kino. KORET synger folkemusikk med skeive taktarter fra Svartehavsregionen, (Bulgaria, Georgia, Nord-Makedonia og Ukraina), akkompagnert av trekkspillguru Bjørn-Petter Tøsse. I tillegg fremføres «The Lark Ascending» av Ralph Vaughan Williams. Fiolinsolist er Emil Huckle-Kleve.

JULI 2022: KORET utfører tombola-premie-oppdrag på en av koristenes 40-årslag på en takterasse i Oslo sentrum. Det danses natta lang i etterkant.

DESEMBER 2022: KORET synger jula inn med det storslåtte verket “Te Deum” av Marc-Antoine Charpentier og utvalgt julerepertoarl. Vi har med oss musikere av ypperste klasse: Erik Johannessen, Hayden Powell, Atle Tømmervik, Martin Taxt og Gunhild Hjermundrud.

Bilde fra generalprøven i Vålerenga kirke

JUNI 2023: KORET feirer 15 år med Ambisjon over evne. Verkene vi fremfører er et utdrag fra 15 år og spenner over et bredt spekter av historiske perioder, fra en av Nordens eldste bevarte salmer, og klassikere av Mozart, Orff, Fauré og Poulenc, via georgisk og bulgarsk folkemusikk, til senromantiske Frank Martin og minimalistiske Arvo Pärt. Jazzpianist Tord Gustavsen binder det hele sammen.

KORET med Tord Gustavsen i Kulturkirken Jacob

DESEMBER 2023: KORET synger «Messe for dobbeltkor» av Frank Martin i Vålerenga kirke. I tillegg synges et knippe julesanger, og taket løfter seg nok en gang til «Deilig er jorden» i nytt arrangement denne gangen. KORET ledes av dirigent Jon Harthug, og vi har også med oss stjerneorganist Marcus Berg.

KORET synger Messe for Dobbletkor i Vålerenga kirke

DESEMBER 2023: KORET deltar på Torshovbyens levende julekalender. Et knippe korister står samlet på en balkong og synger julesanger ut i vinterkvelden for de frammøtte Torshovbeboerne.

Publikum ser opp på KORET på en balkong på Torshov

MAI 2024: Et knippe av KORETs korister er med på danseforestillingen «Still life» av Alan Lucien Øyen på Dansens Hus.

Fra forestillingen «Still life». Korets sangere ståri bakkgrunnen.

Legg igjen en kommentar

Ambisjon over evne